utorak, 14. svibnja 2013.

HAŠEK, Jaroslav - "Doživljaji dobroga vojnika Švejka"

Úvod

Veliká doba žádá velké lidi. Jsou nepoznaní hrdinové, skromní, bez slávy a historie Napoleona. Rozbor jejich povahy zastínil by i slávu Alexandra Macedonského. Dnes můžete potkat v pražských ulicích ošumělého muže, který sám ani neví, co vlastně znamená v historii nové velké doby. Jde skromné svou cestou, neobtěžuje nikoho, a není též obtěžován žurnalisty kteří by ho prosili o interview. Kdybyste se ho otázali, jak se jmenuje, odpověděl by vám prostince a skromně: "Já jsem Švejk ... "
----------
Uvod

Velika puta zahtijevaju velike ljude. Postoje nepriznatih heroja, ponizni, bez slave i povijest Napoleona. Analiza zasjenila po svojoj prirodi i slava Aleksandra Velikog. Danas ćete se susresti na ulicama Praga bijednoj čovjeka koji je i sam ni ne zna što to znači u povijesti velike nove ere. To je moj skromni način, ne gnjavi nikoga, i nije previše smeta novinara koji će pitati ga za intervju. Ako ga pitate kako se zvao, on će vam odgovoriti s djetinjom jednostavnošću i skromnosti: "Ja Švejk ..."
-----------
Uvod

Velika vremena traže velike ljude. Postoje nepoznati heroji, skromni, bez slave i povijesti Napoleona.
===========
A tento tichý skromný ošumělý muž jest opravdu ten starý dobrý voják Švejk, hrdinný, statečný, který kdysi za Rakouska byl v ústech všech občanů Českého království a jehož sláva nezapadne ani v republice.
-----------
I ovaj tihi skroman zapušteno čovjek je doista dobra stara vojnik Švejk, herojski, hrabri, jednom za Austriju bio u ustima svih građana Kraljevine Češkoj i slava neće nestati ni u zemlji.
---------

=========
Mám velice rád toho dobrého vojáka Švejka, a podávaje jeho osudy za světové války jsem přesvědčen, že vy všichni budete sympatizovat s tím skromným, nepoznaným hrdinou. On nezapálil chrám bohyně v Efesu, jako to udělal ten hlupák Hérostrates, aby se dostal do novin a školních čítanek.

A to stačí.
----------
Jako mi se sviđa dobrog vojaka Schweik, te predstavila njegove sudbine u Drugom svjetskom ratu, vjerujem da ćete svi suosjećaju s ovom skromnom, nepriznate heroja. On se nije vidjelo hram u Efezu, jer je budala Hérostrates doći u čitatelja školskih novina.

I to je dovoljno.
---------

==========

Nema komentara:

Objavi komentar